ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΞΕΝΩΝΑ ΓΙΩΡΑΛΔΗ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

ΞΕΝΩΝΑΣ ΓΙΩΡΑΛΔΗ
Άνω Πεδινά 440 07
Ζαγόρι, Ιωάννινα

 

Τηλ./Fax.: 26530 71813
Κιν.: 6944 689285

 

info@gioraldi.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

© ΞΕΝΩΝΑΣ ΓΙΩΡΑΛΔΗ

 

ΖΑΓΟΡΙ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Τα χωριά είναι χτισμένα γύρω από μια κεντριή πλατεία, που λέγεται επίσης μεσοχώρι (κέντρο του χωριού), με μια μεγάλη εκκλησία, ένα πλάτανο και μια δημόσια κρήνη. Πλακόστρωτα δρομάκια και μονοπάτια διασυνδέουν το υπόλοιπο χωριό. Κάθε επιμέρους γειτονιά έχει μια μικρότερη εκκλησία.

 

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Οι περισσότερες εκκλησίες στο Ζαγόρι χρονολογούνται από το 17ο-18ο αιώνα και μετά, αν και επιβιώνουν μερικά παλαιότερα θεμέλια. Στα περισσότερα χωριά η κεντρική εκκλησία αποτελείται από μία ευμεγέθη βασιλική, χτισμένη από πέτρα με ξύλινη στέγη, καλυμμένη από σχιστόπλακες. Είναι διακοσμημένες κυρίως από Ηπειρώτες αγιογράφους, σύμφωνα με τη Βυζαντινή παράδοση. Η είσοδος στην εκκλησία συνήθως προστατεύεται από μια περίστυλη στοά. Το καμπαναριό συνήθως είναι σε απόσταση από την εκκλησία.

 

Χαρακτηριστικές εκκλησίες & μονές στο Ζαγόρι:

Μονή Αγίας Ευαγγελίστριας στα Άνω Πεδινά, Ναός Αγίας Τριάδας στους Νεγάδες, Αγ. Νικόλαος στο Τσεπέλοβο, Αγ. Βλάσσιος στο Μεγ. Πάπιγκο, Μονή Ρογκοβού, Μονή Αγ. Παρασκευής στο Μονοδένδρι, Μονή Σπηλαιώτισσας στο Βοϊδομάτη κ.ά.

ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΙΚΟΥ

Καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, το Φαράγγι του Βίκου είναι το μεγαλύτερο και πιο γραφικό από τα φαράγγια του Ζαγορίου. Tο Φαράγγι του Βίκου συλλέγει τα νερά πολλών μικρών ποταμών που καταλήγουν στον ποταμό Βοϊδομάτη, που ρέει μέσα στο φαράγγι. Tο Φαράγγι του Βίκου με 990 μέτρα βάθος είναι ένα από τα βαθύτερα στον κόσμο, στην πραγματικότητα το βαθύτερο σε αναλογία με το πλάτος του. Tο Φαράγγι του Βίκου είναι επίσης χώρος μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος, γιατί βρίσκεται σε σχεδόν παρθένα κατάσταση και είναι παράδεισος για απειλούμενα είδη και περιέχει πολλά και ποικίλα οικοσυστήματα. Το φαράγγι είναι υδατογενές και εκτείνεται σε μήκος 12 χιλιομέτρων και έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα παγκοσμίως, καθώς με βάθος άνω των 1.000 μέτρων είναι το βαθύτερο φαράγγι του πλανήτη.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Βοϊδομάτης
Φαράγγι του Βίκου
Κολυμπήθρες Πάπιγκο
Τοξωτά γεφύρια (Πλακίδα ή Καλογερικό, Κόκορου ή κυρ Νούτσου ανάμεσα στα χωριά Κουκούλι και Κήποι, το δίτοξο του Μίσιου στη χαράδρα του Βίκου, του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη, του Μύλου κοντά στο χωριό Κήποι, το Γεφύρι της Κλειδωνιάς ή του Βοϊδομάτη κ.ά.)
Μονοπάτια
Θέα (Θέση Οξυά, θέση Μπελόη, Αγ. Παρασκευή)
Εκκλησίες